Zilvertip, hoe maak je zilverkeuren schoon

Geplaatst door

Niet krassen in zilverkeuren!

Wanneer u geïnteresseerd bent in het bestuderen van zilverkeuren, kan het voorkomen dat deze keuren bedekt/opgevuld zijn met oude lagen zilverpoets. Het is belangrijk om te weten dat het reinigen van zilverkeuren met scherpe voorwerpen ten zeerste wordt afgeraden, aangezien dit schade kan veroorzaken en het keur onleesbaar maken. In plaats daarvan kunt u gebruikmaken van zachtere hulpmiddelen van houtje, zoals bijvoorbeeld de achterzijde van een lucifer, een houten tandenstoker of een cocktailprikkertje.

Door voorzichtig met een houten instrument door de zilverkeuren te gaan, voorkomt u krassen en beschadigingen aan het oppervlak van het zilver. Hierdoor worden de keuren goed zichtbaar en zijn ze direct beter te determineren. Het is fascinerend om te ontdekken hoeveel informatie zilverkeuren kunnen onthullen over een antiek zilveren voorwerp. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven waar het voorwerp gemaakt is, door wie het vervaardigd is en vaak zelfs het exacte jaar van productie.

De zilverkeuren vormen een soort geheime taal die door kenners en verzamelaars wordt ontcijferd. Ze zijn als een venster naar het verleden, waardoor we inzicht krijgen in de rijke geschiedenis en het vakmanschap van antiek zilver. Elke keur vertelt een uniek verhaal en draagt bij aan de waarde en authenticiteit van het zilveren voorwerp.

Het bestuderen van zilverkeuren vereist geduld, aandacht voor detail en een goed begrip van de verschillende keurmerken en hun betekenis.

Dus wanneer u uw zilverkeuren wilt bestuderen, wees voorzichtig en gebruik een zacht houten instrument om ze schoon te maken. Op die manier behoudt u de integriteit van de keuren en kunt u genieten van de fascinerende wereld van zilveren keurmerken, die ons verbinden met ambachtslieden en kunstenaars uit vervlogen tijden.

Het schoonmaken van een zilverkeur.

De jaarletters van Nederlands zilver kunt u in onze zilverkeuren database bekijken.

Bekijk ook de prachtige collectie van Zilver.nl:

Antiek zilver

Zilver bestek

13 reacties

  1. Goedemiddag, we hebben een lepel met een Minerva met een F (Leeuwarden) een merk met lopende leeuw en een (meester?) keurmerk met 6 plus een teken en daaronder HT. De lepel is gegraveerd met “ Romkie Pieters Sytsma is geboren 26 November 1835 “

    Kan de lepel inderdaad zo oud zijn?
    Mvg. Harry Seebus

  2. Bedankt voor de mooie artikelen, ik wil nog graag even reageren op de tip van het houtje.
    Gebruik een potloodgom (wit), dat werkt 10x beter en sneller.
    Gewoon gommen alsof je potlood wist, werkt perfect voor keuren.
    Geen moeilijk gedoe en 0 kans op krassen.
    Ik doe het al 10 jaar zo

  3. Houten cocktailprikkertjes en saté stokjes met hun scherpe punten zijn nog handiger om zilvertekens schoon te maken van zilverpoets en vuil wat in de loop van lange tijden in de zilvertekens zich is gaan ophopen.

    1. Goedenavond Mvr. J. van Ammers, super tip, wij doen het hier ook met houten cocktailprikkertjes! Als het maar geen metaal is want dan beschadigen de keuren en dat is zo jammer. Fijne avond, Ursula & Michel

  4. Ik heb in een zilveren voorwerp de letter HH staan. Wie is dan de maker: Hermanus Hartman of Schoonhovensefabriek Fa H.Hooijkaas? De Jaarletter maakt ook geen onderscheid?

    1. Goedemiddag Hr. R. van Egmond,

      Dat klopt, het meesterteken HH van Hooijkaas en Hartman zijn identiek en de overloop in de tijd is 4 jaar. Hermanus Hartman gebruikte het meesterteken van 1889 tot 1910 en Hooijkaas van maart 1906 tot 1924. Soms is de beslissing snel genomen of iets van de hand van Hooijkaas komt of van Hartman omdat Hooijkaas vaste modellen in de collectie had maar soms is het lastig of niet toe te schrijven.

      Vriendelijke groeten,
      Ursula
      https://zilver.nl

    1. Goedemorgen M. Harbers,

      Bedankt voor uw vraag.

      Er gaan veel verhalen van mensen die trucs hebben om zilver van verzilverd te onderscheiden, mensen die het kunnen ‘voelen’ etc. Ook als iets heel zwaar is denk men vaak dat het zilver is maar dan is het meestal verzilverd, het onedel basismateriaal is zwaarder dan zilver.

      Naar mijn idee is het toch beter om eerst te kijken of er merkjes op een voorwerp staan en dan te kijken of het zilvermerkjes of pleet merken zijn. 200, 100 en 90 duiden direct op verzilverd, net als Sola, Gero of Keltum.
      Meer informatie hierover kunt u lezen in het blog: Helaas geen zilver maar verzilverd

      Als het andere merken zijn kan het zilver zijn, u kunt dan zoeken in onze zilverkeuren database

      Voor buitenlands zilver kunt u speuren op de wereldkeuren site: 925-1000.com

      Zitten er helemaal geen keuren op een voorwerp dan kan het getoetst worden op zilver. Hierbij wordt een kleine streepje van het zilver op een toetssteen gekrast waarna er toets vloeistof overheen gestreken wordt, wordt de lijn rood dan is het zilver, is de lijn geel, helaas geen zilver.

      Vaak is het poetsen van een voorwerp al genoeg om te zien of het zilver is of niet. Bij verzilverd komen er na verloop van het gebruik slijtplekken, dit zijn plekken waar het onedele basismateriaal door het zilverlaagje heen komt. Deze verschijnen het eerst op de plekken die het meest worden schuren of aangepakt worden, zoals de achterkant van de lepelbak waar deze op het tafellinnen ligt.

      Veel succes met speuren,

      Ursula
      https://zilver.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *