Art Deco zilveren jamlepel Zilver.nl

Nu de zomer ten einde loopt en we genieten van de laatste mooie zomerse dagen in September, hangen onze fruitbomen vol. Dit jaar is vooral de oogst van handperen en stoofperen overweldigend – we hebben de eerste potten stoofperenjam (zie recept hieronder) al gemaakt.

Zelfgemaakte jam

Dit gaat natuurlijk al eeuwen zo: nu maken we fruit en andere voedingswaren in, om de lange winter door te komen. Het fruit wordt gekookt en gesuikerd, en kan worden bewaard als bijvoorbeeld jam of confiture. Deze zoete lekkernij zit in makkelijk afsluitbare potten als weckflessen of gerecyclede jampotten. Die zelfgemaakte jam is heerlijk en staat prachtig op tafel; er is alleen één aandachtspunt: er moeten niet allemaal vieze messen in gestoken worden, want dan is er de kans dat de jam gaat schimmelen. Voilà de jamlepel.

Zilveren jamlepels art deco modellen Blog Zilver.nl

Hoe ziet een zilveren jamlepel er uit?

Een jamlepel is bijzonder herkenbaar: zowel de ovale lepelbak als het uiteinde van de steel staan onder een flinke hoek met de steel zelf. Wanneer je tegen de zijkant kijkt zie je een langgerekte “S”. Zilveren jamlepels komen in verschillende maten voor, maar zijn meestal tussen de 16 en 17,5 cm lang. Ze zijn door hun vorm en grootte licht en elegant, en duidelijk bedoeld voor op de ontbijttafel of brunchbuffet. Ze passen goed bij kleine couverts, en zijn beduidend kleiner en lichter dan dienbestek bij het diner – denk hierbij aan een compoteschep, die qua vorm in de buurt komt van een jamlepel maar veel zwaarder is gemaakt.

Hoe gebruik je een jamlepel?

Een jamlepel wordt voor de maaltijd in de pot jam gezet. Soms is de lepel aan de achterkant voorzien van een haakje zodat hij op de rand van de jampot gehangen kan worden. Iedere jampot heeft zijn eigen lepel, en na lunch gaat de jampot weer in de koelkast. En de jamlepel? Die wordt uit de pot gehaald en wordt goed afgewassen, klaar voor de volgende keer!

Verse stoofperenjam met een zilveren jamlepel Blog Zilver.nl

Een flinke weckpot met stoofperenjam, waarin een zilveren jamlepel klaarstaat. De lepel is gemaakt door de zilversmid Gerritsen en van Kempen in “model 203” en is voorzien van de jaarletter voor 1936. De lepel is vervaardigd in tweede gehalte zilver, en is net geen 17,5 cm lang.

Recept voor stoofperenjam

Ingredienten
Stoofperen
Kaneelstokje
Kaneelpoeder
Rode wijn
Van Gilse geleisuiker
Bereidingswijze
Eerst alle stoofperen in vieren snijden, schillen en klokhuis eruit halen;
In een hoge pan op laag vuur zetten met kaneelstokje en slok rode wijn (de peren staan niet helemaal onder, een laagje van ongeveer 2 cm rode wijn is voldoende);
Afhankelijk van de hoeveelheid peren is dit met 30 tot 60 minuten gaar (de peren zijn zacht, let op dat er altijd vocht in de pan zit en hou het deksel op de pan);
Pan van het vuur afhalen;
Kaneelstokje eruit halen;
Peren nu met een staafmixer pureren in het vocht waarin ze gekookt zijn, je krijgt nu een massa met een consistentie van appelmoes;
Per kilo (!) gepureerd fruit 1 kg (zak) Van Gilse geleisuiker toevoegen;
Ik vind het lekker kruidig om hier per kilo fruit ook 1-2 theelepels kaneelpoeder toe te voegen;
Nu de aanwijzingen van Van Gilse opvolgen: goed roeren, de perenmassa moet weer gaan koken en dan 4 minuten doorkoken (het komt wat omhoog, vandaar de hoge pan);
Giet over in gesteriliseerde weckpotten / jampotten – pas hierbij op voor spatten want de jam is echt gloeiendheet!
Laten afkoelen en van genieten op een beschuitje – en vergeet hierbij uw zilveren jamlepel niet…

Lees ook:

Het geheim van de cakeprikker ontrafeld

Tijd voor taart met een zilveren taartschep

Bekijk ook onze collectie:

Zilveren jam & roomlepels