Vlak bij Parijs, Domaine de Chantilly, een tussenstop waard

Geplaatst door

Een weekend naar Parijs gaat ons nooit vervelen. De stad heeft zoveel bekende maar ook verborgen schatten dat er altijd een lange verlanglijst open blijft staan. Alleen al het teruglopen vanaf de eiffeltoren naar ons hotel brengt de ene na de andere verrassing. Zo komen we langs Village Suisse, een al 50 jaar bestaand ‘winkelcentrum’ met allemaal smaakvol ingerichte antiekwinkels vol met sieraden, klokken, glaswerk en heel veel meer. Heel smaakvol, schoon en echt Frans. In de vele eettentjes eromheen is het ook zeer goed toeven.

Een etalage van 1 van de 50 antiekwinkel van Village Suisse
Een etalage van 1 van de 50 antiekwinkel van Village Suisse

Vluchten voor de Tour de France

Maar ik dwaal af, onze zondag in Parijs moesten we inkorten door de, niet door ons van te voren bedachte aankomst van de Tour de France die dag. Prachtig om te gaan kijken maar met je auto in een parkeergarage midden in het centrum van de stad voelt het toch wat benauwd. Dus vroeg in de auto en snel de stad uit waar ze al druk bezig waren met het neerzetten van allerlei hekken en afzettingen. Op de tolweg A1 verschijnt na ongeveer 50 kilometer de afslag naar Chantilly en dat is een aanrader!

De eerste blik op Chateau de Chantilly
De eerste blik op Chateau de Chantilly

Domaine de Chantilly, een walhalla

In Chantilly is het Domaine de Chantilly te bezoeken, een immens kasteel en landgoed met een prachtige collectie antiek waaronder veel schilderijen. Rijdend door de bossen verschijnt plots, een in de Harry Potters films niet misstaand, kasteel. Het kasteel staat in de vallei van Nonette, een zijrivier van de Oise. Het kasteel staat op de plek waar ooit een Middeleeuws fort heeft gestaan, het bestaat uit diverse delen;

  • Het Petit Chateau uit de 16e eeuw
  • De grote stallen uit de 18e eeuw
  • Het Chateau Neuf

Het kasteel zoals het er nu staat is een 19e eeuwse reconstructie die is uitgevoerd in opdracht van Hendrik van Orléans die leefde van 1822 tot 1897. Een groot deel van het kasteel is in gebruik als museum en dit is zeer de moeite waard net als de tuin en het bos van 115 hectare dat het kasteel omringd.

Chateau de Chantilly Domaine de Chantilly
Chateau de Chantilly

Picknicken in de tuin van het Chateau

Door ons snelle vertrek uit Parijs hadden we geen tijd om te ontbijten en moesten we in het kasteel op zoek naar een gelegenheid om iets te eten. Het in het kasteel gevestigde museum gaat om 10 uur open, het restaurant pas om 12 uur, maar in de winkel van het museum zijn papieren tassen te koop a 13 euro met broodjes, een salade en zoetigheid die je dan kunt nuttigen in de kasteeltuin. Zittend op een bankje in de tuin voor het indrukwekkende kasteel smaakt de inhoud van de picknick tas meer dan goed! Je waant je er in vervlogen tijden en kunt er in alle rust het kasteel en zijn omgeving in je opnemen.

De tuinen van Chateau Chantilly

Het museum in Domaine de Chantilly

In het museum hangt een gemoedelijke sfeer, de vertrekken zijn niet te groot en het licht is prachtig. Tot onze verbazing is het overal toegestaan om foto’s te maken en kun je heel dicht bij de kunstwerken komen. Het is hierdoor mogelijk om de schilderijen tot in de details te bekijken, de details van het schilderen van een doorzichtige kanten kraag bijvoorbeeld. Zo sta je dan ook plotseling wel heel dichtbij een echte Raphael!

In iedere kamer staan plastic kaarten in een rek klaar, ook in het Nederlands, waarop de bijzonderheden van het vertrek te lezen zijn.

Het Domaine de Chantilly kende vele eigenaren, de laatste was Hendrik van Orléans

Hendrik van Orléans, de jongste zoon van Lodewijk Filips I van Frankrijk, is de laatste persoonlijke eigenaar van het landgoed. Hij laat het paleis rond 1870 restaureren door de architect Honoré Daumet en brengt er zijn verzameling in onder. De kunstcollectie die te zien is, is de tweede grootste schilderijencollectie na die van het Louvre.

Als Hendrik van Orléans, Duke of Aumale, sterft laat hij het kasteel met zijn schatten na aan het Institut Francais. In het museum zijn ruim 800 schilderijen te zien van vele bekende schilders zoals Raphael, Watteau, Corot maar ook diverse bekende Hollandse meesters. Maar er is meer, een beeldschone bibliotheek gevuld met bijzondere antieke boeken en manuscripten.

De eetkamer met zilverwerk en tafelzilver

En dan de enorme eetzaal met een hele grote eettafel die de ruimte meer dan vult. Hij staat er nu leeg en verlaten bij maar in de eeuwen zijn er vast mooie diners gegeven. Helaas hebben wij er geen foto’s van gevonden.

De kasten in de kamer ernaast zijn gevuld met vele zilveren kandelaars, cloches en antiek zilveren tafelaankleding die deze brede grote tafel moesten aankleden tot een sfeervolle, rijke gedekte tafel. In de kasten staan de spiegelplateaus met vergulde randen en poten rechtop tegen de wanden van de kasten. Deze werden vroeger over het midden van de tafel verspreid neergezet. De witte porseleinen tafelstukken met jachttaferelen zijn groot en prachtig.

Porseleinen tafelstukken met jachttaferelen in Chateau de Chantilly

Deze tafelstukken zijn in vergelijking met onze huidige tafelstukken erg groot maar dat was ook wel nodig gezien de grote van de tafel. De kandelaars zijn allemaal verguld, de zoutvaten, azijnstellen en zilveren dienbladen niet.

Je mag de bestekladen in deze kamer openschuiven om het tafelzilver te bekijken. De laden zijn veelal gevuld met zilver en verzilverd Christofle bestek. Hendrik van Orléans heeft dit bestek gekocht bij Maison de Christofle in Parijs in de 19e eeuw.

Een kamer vol met geschilderde miniatuur portretjes

In het kasteel is ook een hele (donkere) kamer gevuld met beschilderde onedele en gouden portretjes van bekende en onbekende mensen. Prachtige met de geschilderde miniatuur schilderijtjes die vaak geschilderd werden op ivoor met een kwast met één haar.

Een kamer vol met geschilderde portretjes van bekende en onbekende mensen, zo mooi!

In de vitrines ook divers klein zilver zoals foudraals met miniatuur zilver pistolen met attributen, zilveren potloden, zilveren sleutel, rammelaars en wandelstokken.

Helaas hadden wij geen tijd meer om grote stallen die naast het kasteel liggen te bezoeken. De grootste stallen van Europe, maar wij komen hier zeker terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *