De toetsstreek, zilvergehalte controle

Geplaatst door

De toetsstreek op zilver

Bij sommige antieke zilveren voorwerp zie je naast de keuren een zigzag streep waarbij wat zilver is weggenomen, dit noemen we de toetsstreek, trembleersteek of essayeurssteek. Door een keurmeester werd met een graveersteker een krul uit het te keuren voorwerp gehaald wat getoetst moest worden. De verkregen metalen krul werd dan op zilvergehalte onderzocht.

foto-3

Zilver toetsen met een toetssetje

Later toetste men het gehalte door het zilver over een toetssteen te schuren en het zilver of goud dat op de steen achterbleef te vergelijken met toetsnaalden waarvan het gehalte bekend was. Zo’n toetsset hebben wij ook in de winkel staan om ongekeurde zilveren en gouden stukken die klanten meenemen direct na te kunnen kijken op gehalte.

Toetsset voor goud en zilver
Toetsset voor goud en zilver
Nakijken van het gehalte van goud en zilver
Nakijken van het gehalte van goud en zilver

De gilden en de waarborg

Voor het onderzoeken van het gehalte van edele metalen en het inslaan van de gehaltetekens, dus de garantietekens op het stuk, moest en moet men nog steeds keurloon betalen. Vroeger werd de keuring gedaan door het gilde, voldeed een stuk niet aan de geldende gehalten dan werd het vaak stukgeslagen! Later werd het keuren gedaan door verschillende waarborgkantoren verspreid over Nederland. Deze keuringen worden momenteel uitgevoerd door de Waarborg Platina Goud en Zilver te Gouda, een onafhankelijke instelling. Voldoet een werk niet aan het gehalte dan wordt het stuk afgekeurd en worden er geen keuren ingeslagen.

Lees ook:

Zilvertip, hoe maak je zilverkeuren schoon

Zilver of toch niet… toch verzilverd?

Bekijk ook:

Onze zilverkeuren database