925, Sterling zilver wereldwijd

Geplaatst door

Zilver is in zuivere toestand te zacht

Zilver is in zuivere toestand te zacht daarom is zilver altijd een legering. Sterling zilver, 1e gehalte zilver, 925/00 is de hoogste zilverlegering. Deze legering bestaat uit 92,5 % zilver en 7,5 % uit een ander materiaal meestal koper. Deze legering niet te verwarren met verzilverd, als je de dwarsdoorsnede van een zilveren voorwerp ziet is het door en door hetzelfde materiaal namelijk zilver. Bekijk je een dwarsdoorsnede van een verzilverd voorwerp dan zie je een onedel basismateriaal met een dun laagje zilver.

door gepoetst verzilverd
Verzilverde servetringen waarvan de zilverlaag is afgepoetst en het onedele basismateriaal zichtbaar is

Sterling zilver wordt wereldwijd gebruikt

Sterling zilver wordt overal ter wereld gebruikt om sieraden en gebruiksvoorwerpen van te maken. 925 of sterling zegt dus niets over de afkomst van het zilverwerk, het zegt ook niets over de kwaliteit van het voorwerp. Artikelen die alleen met sterling zijn gemerkt zijn kunnen dus overal gemaakt zijn maar meestal niet in een land waar een onafhankelijk, vaak vanuit de overheid, geregeld keursysteem ingesteld is. In Engeland, Nederland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland bijvoorbeeld is werden en worden er zilverkeuren afgeslagen waardoor het land, het gehalte, de zilversmid en vaak ook het jaartal te achterhalen is.

Zilveren ring gemerkt met 925

In Nederland is het altijd verplicht geweest dat, zilver dat niet voorzien was van in Nederland geldende keuren, herkeurt moest worden.

Dit herkeuren wordt gedaan door de Waarborg voor goud en zilver te Gouda. Hier toetst men het voorwerp en voorziet het van een herkeur. Dit herkeuren kost een X bedrag per voorwerp. In andere landen gelden deze wetten niet wat de concurrerende positie van Nederlandse (web) winkels niet ten goede komt.

Maar pas op! Buitenlandse websites hoeven zich online niet aan de Nederlandse wetten te houden. Vele, vele webshop bieden zilveren sieraden, fotolijsten en spaarpotten aan als zilver wat helemaal geen zilver is! Pas dus op en koop uw zilver bij een specialist. Er zijn nu webshops die 925 zilveren sieraden aanbieden voor 2 euro, dit is troep en zeker geen zilver. Ook op diverse Nederlandse webshops zien we tegenwoordig zilveren fotolijstjes van 10,- en 20, – euro. Laat u niet in de maling nemen dit kan geen zilver zijn.

Nederlandse zilverkeuren en herkeuren.

Het verschil tussen het keuren van zilver in Nederland (en ander landen zoals Engeland) en landen zoals Italië, Duitsland etc.

In Nederland is iedere zilversmid verplicht om het zilver dat hij maakt voor hij het verkoopt naar de Waarborg Goud & Zilver te sturen.  Bij de waarborg wordt het zilver getoetst en van de Nederlandse keuren voorzien. De zilversmid slaat hierna zijn meesterteken erbij af. Dit keursysteem wordt in diverse andere landen ook gehanteerd zoals Engeland en Portugal, de keuren uit deze landen worden in Nederland dan ook goedgekeurd en hoeven niet te worden herkeurt.

In andere landen zoals Italië worden de sieraden en voorwerpen door de zilversmid van keuren voorzien en ook van een duidelijk meesterteken waarna hij het zilver mag verkopen. De Italiaanse overheid voert steekproeven uit, wordt een zilversmid betrapt op het plaatsen van valse keuren of gehalten dan kost hem dit zijn meesterteken.  Deze keuren worden in Nederland niet goed gevonden en moeten dus bij de Nederlandse waarborg voorzien worden van herkeuren.

Italiaanse zilvermerken
Italiaans zilverkeur

Wij zijn in de afgelopen 25 jaar nog nooit een voorwerp tegengekomen wat voorzien was van Italiaanse of Duitse zilverkeuren wat niet overeenkwam met het afgeslagen gehalte.

Wordt vervolgd

Zilver bestek, een prachtig bezit voor generaties

Zilver of toch niet… toch verzilverd

12 reacties

  1. Goedemiddag,

    Ik heb nog van mijn grootouders een mes, lepel en vork van het merk Wade & Butcher uit Sheffield in Engeland. Mijn dochter heeft, toen zij heel jong was, meegeholpen in het huishouden (dacht zij) en het gepoetst met Cif waardoor er denk ik een laag vanaf is. Vreselijk. Het ligt al jaren te verstoffen. Zonde. Hoe is dit weer mooi te krijgen, heeft u een idee? Alvast bedankt.

    Groet Linda

    1. Goedemorgen Linda,

      Zeker zonde maar het gebeurd heel veel. Wade & Butcher uit Sheffield zijn makers van lemmets die ze aan heel veel bestekmakers verkochten. Deze lemmets werden voor verzilverde en zilveren messen gebruikt.Staan er ook merkjes achterop de lepel en de vork? Het opnieuw verzilveren van bestek is tegenwoordig een dure aangelegenheid door de vele milieu-eisen. Vriendelijke groeten, Ursula

  2. Allereerst, wat een interessante pagina hebben jullie. Samen met moeder wat zilverwerk aan het poetsen en natuurlijk hebben we vragen over zilvermerken ik hoop dat er tijd is om ons te antwoorden. Zo hebben we een ronde broche van 3X3CM met een opengewerkt bloemen motief, 925 staat er duidelijk in, daarna zien we SGH of SGI, SG14 ? In een klein kadertje ook nog 10 of 19, hebben jullie enig idee ? Hartelijk dank voor de tijd.

  3. Hallo Ursula
    Ik heb een vraagje.
    Kan jij me helpen de afkomst te achterhalen van een heel oud antiek 87 delig verzilverd bestek?
    Motief: Rococo/Louis XV stijl
    Het heeft een merkteken van een kerk gevolgd met de letter A.
    Ieder 12 delig onderdeel heeft ook een ander A cijfergehalte.
    Zoals grote vorken,lepels en messen A90 de kleine vorken en lepels A30
    Kleine messen en koffielepels A18, grote soeplepel A10, slavork en lepel A5.
    Ook heb ik geen idee van de waarde maar je merkt wel dat het zwaar verzilverd is.

    Met vriendelijke groeten.
    Maurice De Corte

  4. Ik heb een kaarsensnuiter met een merk Gilbert,deze staat er 2 keer in en daar in het midden staat een merkje met een recht kruis op een driehoek, heeft u enig idee?Alvast bedankt, mvg Lisa Werkman

    1. Goedemorgen Mvr. Lisa,

      Er is een Engelse fabriek die verzilverd heeft gemaakt: Joseph Gilbert uit Birmingham, misschien dat, dat de maker is van uw kaarsensnuiter. U kunt zoeken op Silver plated Gilbert op Google dan ziet u meer van zijn werk.

      Vriendelijke groeten,
      Ursula
      https://zilver.nl

  5. Is u iets bekend over of van een zilverkeur en/of meesterteken van 2 hoofden omgedraaid tegen elkaar aan?
    Geslagen in ornamenten welke op een houten kruis zitten met Jezusfiguur.

  6. Goed verhaal, fijn om er wat meer over te weten.
    Goed om te weten dat Portugal een Engeland dezelfde keuringseisen hebben. En in de praktijk Duitsland en Italië dus ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *